Oma’s Pilmeni

Mijn eerste en waarschijnlijk ook mijn laatste kookvideo. Niet omdat ik een hekel heb aan koken, ik heb er geen talent voor. Dit geldt overigens voor vele andere zaken, bijvoorbeeld video’s bewerken. Dit is de enige keer dat ik iets heb gekookt met mijn oma op een plek in Oekraïne die ik mogelijk nooit meer ga zien. Voor dat laatste: Спасибо Путлер!

Hierbij een video van mijn oma en mij terwijl we Oekraïense Pilmeni koken, ook wel Oma’s Pilmeni. Recept is eronder te vinden.

Pilmeni voor 4 personen

  • 1 ui
  • 1 (of 2) knoflook
  • 500 gram varkensvlees (door een vleesmolen)
  • 4 eetlepels bloem
  • Klontje ongezouten roomboter
  • Peper
  • Zout
  • Water
  • 1 bak zure room
  • Dille (optioneel)
  • Fles vodka (optioneel)

 

Bereidingswijze

  1. Doe het varkensvlees, ui en knoflook door een vleesmolen (of koop het gemalen & gesneden als je lui bent).
  2. Meng het gehakt, ui, knoflook, zout & peper in een grote kom (voeg zout & peper toe naar smaak). Doe het met je blote handen zodat je het vlees lekker onder je nagels krijgt.
  3. Neem een klontje boter en los het op in een glas warm water.
  4. Haal de bloem door een zeefje en doe het in een grote kom. Giet de opgeloste boter en water beetje bij beetje erbij terwijl je de bloem goed roert.
  5. Gooi de bloem op het aanrecht en kneed het goed voor 5 minuten totdat het elastisch deeg wordt. Doe het met een beetje passie en fluister zachtjes in zijn oor. 
  6. Zet het deeg opzij in de koelkast (afgedekt) en laat het 15 – 20 min. rijzen.
  7. Pak een fles vodka en drink de helft leeg.
  8. Haal het deeg eruit, haal er een goed stuk vanaf en rol het uit in de vorm van een lange worst. Snijd er partjes (twee duimen dik ongeveer) vanaf en rol die uit in rondjes met een deegroller. 
  9. Doe het vleesmengsel in het midden van de rondjes, vouw één keer dubbel en vouw de puntjes naar elkaar toe zodat het lijkt op een rond billetje. Dit zijn de pilmeni. Dit herhalen totdat het vlees 0p is. 
  10. Kook het water, doe er een snufje zout bij en kook de pilmeni voor 5 – 8 minuten totdat het deeg al dente wordt. 
  11. Neem nog een slok vodka.
  12. Haal de pilmeni uit het water met een vergiet, doe ze op een bord, verdrink ze in zure room en geniet!

 

Hа здоров’я!